Door de toenemende vraag naar gaming workshops en vormingen, biedt Kevin Descheemaeker van Accessible Gaming – een reeks toegankelijke sessies aan rond gamen en alles wat erbij komt kijken.
Of je nu als ouder wil begrijpen waar je kind mee bezig is, als zorgverlener op zoek bent naar manieren om gamen in te zetten binnen je werking, of als organisatie je algemene gaming-kennis wil uitbreiden: er is voor ieder wat wils.
Elke sessie is praktisch opgebouwd, zonder vakjargon, met oog voor toegankelijkheid, gebruiksvriendelijkheid én plezier.

Algemene Gaming Kennis – een introductie tot gamen
Voor organisaties, zorginstellingen en educatieve settings
Hoe werkt een controller eigenlijk? Wat is het verschil tussen een PlayStation en een Nintendo Switch? En wat betekenen termen als First Person, Third Person of PEGI 16?
Deze vorming is opgebouwd in 5 modules, waarin we stap voor stap de gamewereld verkennen. Van genres en platformen tot digitale aankopen en leeftijdsbeperkingen – alles komt aan bod.
Na deze workshop heb je niet alleen meer kennis, maar ook de tools om er zelf mee aan de slag te gaan met jouw cliënten, patiënten of doelpubliek.
De sessies kunnen ook modulair of op maat aangeboden worden.
Help! Mijn kind wil gamen!
Voor (groot)ouders en opvoeders
Veel ouders zien hun kinderen opgaan in games, maar begrijpen niet altijd wat er achter dat scherm gebeurt.
In deze workshop helpen we je beter begrijpen waar jouw kind mee bezig is. Geen technische praat, maar een heldere uitleg in mensentaal. Je leert onder andere:
Zijn games gewelddadig?
Wat betekenen die PEGI-leeftijden?
Wat is de rol van moeilijkheidsgraden?
Hoe navigeer je door een game-menu?
- …
Je hoeft geen gamer te zijn om deze sessie te volgen – integendeel! Deze workshop zorgt ervoor dat je je als ouder of opvoeder zelfverzekerd voelt en misschien zelfs een keer samen met je kind meespeelt.


Workshop: Toegankelijk Gamen
Voor zorgverstrekkers, begeleiders en professionals
Gaming is voor iedereen – ook voor mensen met een beperking. Maar hoe begin je eraan? Welke hulpmiddelen bestaan er? En hoe maak je gamen toegankelijk binnen jouw organisatie of werking?
In deze praktijkgerichte workshop krijg je een overzicht van:
Hulpmiddelen en aangepaste controllers
Toegankelijke spelopties op verschillende platformen
Wat is haalbaar voor jouw doelgroep?
Hoe organiseer je zelf een gamingmoment?
Je krijgt tips uit de praktijk en concrete voorbeelden, en we bekijken samen hoe toegankelijk gamen een meerwaarde kan zijn voor jouw werking.
Deze sessie is ideaal voor woonzorgcentra, dagcentra, zorginstellingen, of verenigingen die werken met personen met een beperking.
Toegankelijke Gaming Namiddag
Voor personen met een beperking – een leuke kennismaking met gamen
Tijdens onze toegankelijke gamingnamiddagen maken deelnemers op een ontspannen manier kennis met gamen. We brengen aangepaste spelconsoles, aangepaste controllers en een selectie leuke en toegankelijke spellen mee.
Onze ervaring leert dat zo’n namiddag vaak meer is dan een leuke activiteit – het is ook een moment van verbinding, ontdekking en plezier. Er is begeleiding aanwezig die iedereen op eigen tempo en volgens eigen mogelijkheden helpt.
We komen graag langs bij jouw organisatie of evenement en stellen alles op. Onlangs waren we te gast in een groot dagcentrum, waar busjes vol deelnemers uit verschillende organisaties langskwamen voor een unieke kennismaking met het materiaal.
Deze gaming namiddag is ideaal voor dagcentra, woonvoorzieningen, scholen of inclusieve evenementen.
